En av de sakene jeg fikk ordnet opp i, selv om det tok noen uker, var noen plasser ved Trøgstadheimen som i 2020 ble flyttet til Edwin Ruud. Etter å ha lagd litt liv og røre rundt dette og siden det var i ordførerens egen forgård, kunne vel ikke kommunen gjøre annet enn å rydde opp. Plassene ble flyttet tilbake, men ikke før jeg tok saken opp i kommunestyret, men det har ikke gått like bra med alt annet. Det kan vel ikke være mange som ikke mener at Folkets Stemme bør inne med en større styrke i kommunestyret til høsten slik at det kan bli satset mer på eldreomsorg og andre utsatte grupper framover.
Dette er det du som kan være med å bestemme ved å stemme på Folkets Stemme ved kommunevalget i september.
Nedenfor kan du lese leserinnlegget mitt om tre interpellasjoner som jeg hadde i ett og samme kommunestyremøte i september 2020:
Sykehjemmene i Indre Østfold og fjerningen av 8 sykehjemsplasser ved Trøgstadheimen.
Jeg leverte for noen dager siden inn interpellasjonen som følger nedenfor, men tenkte å vente med å offentliggjøre den til kommunestyremedlemmene hadde fått den, men i møte i Livsløpsutvalget ble det meste svart på, så da ser jeg ingen hensikt i å holde igjen noen av de tre interpellasjonene som jeg har levert. Her kommer en av dem:
Denne interpellasjonen handler om situasjonen rundt kommunens sykehjem, og
gjelder egentlig tre ulike saker, men det er mer hensiktsmessig å ta alle under samme interpellasjon, enn å levere inn tre forskjellige.
Første sak omhandler Trøgstadheimen som har mistet 8 sykehjemsplasser til Edwin Ruud. Neste sak gjelder en person som ble liggende to dager i sin omsorgsbolig uten å bli tatt opp av sengen, og den siste saken omhandler tilrettelegging og situasjonen for pasienter og pårørende rundt besøk på sykehjemmene.
Det har vært flere forskjellige Facebookinnlegg hvor ganske mange i Trøgstad er bekymret over at 8 sykehjemsplasser er flyttet fra Trøgstadheimen til Edwin Ruud. I tillegg har jeg blitt kontaktet av flere personer om denne problemstillingen. Det er ikke mulig å se at det er fattet noe vedtak om at det skal avvikles 8 plasser ved Trøgstadheimen. Dersom dette er midlertidig, er det i tilfelle interessant å vite hva som regnes med midlertidig i denne saken og hvordan vedtaket er fattet. Hvis den oppståtte situasjonen av satsingen av demente ved Trøgstadheimen, blir på bekostning av at en hel permanent avdeling må flyttes bør det omgående fattes et nytt vedtak. Jeg foreslår at vi realitetsbehandler denne viktige saken dersom det er nødvendig å fatte et nytt vedtak, i så fall blir forslag til vedtak slik:
De 8 sykehjemsplassene ved Trøgstadheimen tilbakeføres slik de opprinnelig har vært.
I Smaalenenes Avis 14. august stod det om en pasient som hadde blitt liggende i omsorgsboligen sin i to døgn uten å bli tatt opp av sengen. I avisartikkelen som omhandlet denne personen dekket kommunen seg bak taushetsløfte og ville overhode ikke uttale seg om saken, men mente at kommunen var opptatt av å ivareta beboerne på best mulig måte. Det virker uansett som om denne personen ikke har fått den behandlingen vedkomne har krav på, eller burde ha fått. Ettersom denne saken var kommet ut i mediene kunne kommunen godt ha kommet med en unnskyldning i samme avis hvor kommunens representanter ble intervjuet. Uansett hva kommunen måtte mene kan den ikke ta i fra vedkomne pasient sin opplevelse av hva som skjedde.
Vi kan da virkelig ikke ha det slik for de gamle syke ordfører, og det bes om en redegjørelse for hva som skjedde i saken!
De siste ukene har det kommet flere henvendelser fra pårørende når det gjelder situasjonen til de eldre på sykehjemmene i Indre Østfold, og hvordan de pårørende har det, og spesielt vanskelig var de ukene hvor det var besøksforbud grunnet koronasmitten. Kommunen har stengt sykehjemmene for besøk for å ta hensyn til de gamle og syke på grunn av koronasituasjonen. Ja, de fleste forstår at akkurat det er viktig, men det er likevel noe som blir vanskelig å forstå.
På sykehjemmene ligger det både døende, svært syke mennesker, gamle, demente, men også noen forholdsvis unge som for eksempel har blitt sendt rett fra Sunnås og rehabilitering og til Indre Østfold kommune, hvor pasienter blir plassert på blant annet Løkentunet. Det som blir skremmende i både slike eksempler og andre er at pasientene mister mulighetene til å fortsette trening/rehabilitering som er svært viktig hvis vedkomne skal ha mulighet til å komme tilbake til livet igjen. I tillegg har man pårørende som ektefelle, barn og eventuelle barnebarn som alle er helt fra seg av fortvilelse over å ikke kunne besøke en av sine nærmeste. Selv i fengslene legges det til rette, selv i disse koronatider, og da må det kunne la seg gjøre å legge til rette slik at de som har behov og ønsker det, kan få besøk, om så begrenset. Selv har en blitt både nedstemt og i dårlig humør av de tilbakemeldingene som har kommet fra pårørende. Det går også på informasjon. Selv om kommunen nå har lettet på besøksforbudet stilles det to spørsmål: . 1. Hvordan kan kommunen ivareta både pasientene og de nærmeste besøkene på en slik måte at det ikke blir så uverdig for noen at alternativet ikke er levelig.
2. Kan ordføreren gi garanti for at slagpasienter og andre syke får den behandling og opptrening de normalt har krav på etter at de blir utskrevet fra institusjoner som Sunnås sykehus etc ved tilbakeføring?
Under utformingen av denne interpellasjonen har jeg fått god hjelp av min partikollega Ann Karin Løken.
Askim, 30.8.2020
Frank Finstad
PS. Jeg var på daværende tidspunkt fortsatt medlem av Høyre, noe jeg skulle være drøyt en måned til, uten at jeg da visste noe konkret om det.
Comments