top of page

Er det lov å endre livsviktige tilbud?

Skal de mest syke personene i Indre Østfold kommune fortsatt ha rett til å få og bruke BPA (brukerstyrt personlig assistanse), som er en ordning for de mest syke og ofte de med mest omfattende behov for hjelp, som for eksempel de som har fått ALS, eller skal kommunen slik trenden er nå, flytte de fleste av disse tjenestene over til hjemmesykepleie, selv om det i mange tilfelle gir en dårligere løsning for pasienten?


Det kan være mennesker med helt forskjellig sykdomsbilde eller skader som har hatt eller har BPA og som finner denne ordningen som det eneste holdepunktet i en ellers ganske beksvart tilværelse. Dette fordi det enten er foreldre eller barn i deres egen familie som blir rammet og de pårørende blir sittende igjen med hovedtyngden av omsorgen, noe som igjen fører til enda flere syke mennesker med dårlig livskvalitet. I en god del av  tilfellene hvor det gis eller har blitt gitt BPA, gjelder yngre mennesker. Det kan være yngre mennesker som er bosatt i Indre Østfold kommune og som er skadet for resten av livet. 


BPA er noe man har krav på når man er syk nok til å fylle kriteriene og kommunen kan kun sette inn alternativ behandling hvis den er minst like god som den opprinnelige. Indre Østfold kommune har i det siste vedtatt saker innenfor BPA-området  at det skal gis  hjemmesykepleie opp til 5 ganger om dagen i stedet for BPA og dette i form av stell hjemme i egen bolig. Brukerne av tjenesten må da  oppholde seg hjemme stort sett 24 timer i døgnet. Med fortsatt bruk av BPA  kunne de fremdeles holde på med svømming på Østfoldbadet, ridning eller andre praktiske aktiviteter som kan gi et svært redusert liv litt mening.


Vi som politikere er valgt for å ivareta innbyggerne/brukerne og de forventer at vi fatter de vedtak og avgjørelser som er best for dem ut fra intensjonene i lovverket. Når det gjelder BPA, som er en lovfestet rett, så får de syke hjelp av personer de har opparbeidet eller opparbeider tillit til, og som også blir med ut på turer, reiser og aktiviteter, mens hjemmesykepleien derimot kommer hjem og utfører den oppgaven som skal gjøres, og det kan variere med opp til 25-30 forskjellige personer i løpet av en uke. En tilleggsutfordring for disse menneskene som allerede er svært syke blir antall nye mennesker hver uke de må forholde seg til. 


Administrasjonen behøver ikke å si at det ikke er slik som dette i  Indre Østfold kommune, for dette finnes det flere eksempler på og det jobbes også med å fremme en innbyggersak om dette i kommunestyret. 


Hensikten med denne interpellasjonen som blir fremmet i kommunestyremøte 20. mai 2025 er å gjøre resten av politikerne oppmerksom på hva som foregår i kommunen og håpe at administrasjonen kan fremme en sak i livsløpsutvalget, som går videre til kommunestyret om hvordan kommunen skal forholde seg til og å bruke BPA kontra hjemmesykepleie. Dette handler ikke om enkeltsaker, men prinsippielt.



Frank Finstad

Folkets Stemme

Foto er et eksempel hentet fra en lignende sak i Indre Østfold kommune og er skjermdump fra Dagsavisen/Tomm Pentz Pedersen
Foto er et eksempel hentet fra en lignende sak i Indre Østfold kommune og er skjermdump fra Dagsavisen/Tomm Pentz Pedersen

 
 
 

Comments


Folkets Stemme
Enerveien 9, 1812 Askim

fsindreostfold@gmail.com

+47 92885351

FOLKETS STEMME

© 2035 by folkets_stemme. Powered and secured by

TT Croatia

IMG_7518.jpg
bottom of page